Info

The hedgehog was engaged in a fight with

Read More
Gezondheid

Wat is coaching en hoe werkt het?

Coaching Amsterdam

 

Wat is coaching in actie?

Een van ‘s werelds meest vooraanstaande coaches, Guystart Collier, heeft eens gezegd dat als hem gevraagd zou worden wat coaching is en waarom het succesvoller is dan lesgeven op scholen, zijn antwoord moeilijk te begrijpen zou zijn. Waarom? Wel, wij zijn als kinderen behandeld en wij hebben geleerd te verwachten dat wij in een team, in een schoolstaf en als speler mogen zitten en dat wij succes mogen boeken. De slinger slingert en hoe het team ook speelt, de coaching is hetzelfde.

Coachen is af en toe opstaan en het team/de mensen de juiste dingen leren doen. De definitie van team is natuurlijk een groep mensen die samenwerken aan het bereiken van een gemeenschappelijke agenda, meestal een gemeenschappelijk doel. Dus, sommige teams, de sportteams en andere teams in de sportwereld trainen in de sportzaal of gaan lessen volgen om zich voor te bereiden op trainingen en bijeenkomsten. Vaak zijn de coaches van deze teams dus al wandelende en pratende kerels voordat ze op het toneel kwamen. Zij begrijpen dat de teams en de atleten geen machines of doorgeefluiken van instructies zijn. Zij trainen.

Coachen is niet vertellen en vertellen en vertellen, het is geen autocratische manier om het team een onmogelijke opdracht te laten uitvoeren. Natuurlijk moet een sportcoach zijn visie en aanmoediging uiten, vooral in het begin, maar wees respectvol, gebruik een woordenschat die gemakkelijk te begrijpen is. Op een gegeven moment kun je meer zeggen dan alleen “Ga; test!” Je kunt ook zeggen: “Ik ben erg blij met je werk en je prestaties; als ik niet zo’n goed werk had gezien, had je mij misschien niet uitgekozen om mee te verdedigen…” Kortom, ga er niet van uit zelfvertrouwen te ontwikkelen of te vergroten door een coach te zijn voor wie dan ook en soms zelfs niet voor een jongere. Niemand is veroordelend.

Bij het coachen is een inspanning van de atleet vereist. Zij moeten veel moeite doen. De taak van de coach is geen isolement voor de atleet of een forum voor hen om ook hun emoties te uiten. De coach is een goede luisteraar. Net als alle mensen, moeten ze praten. Ze hebben vragen nodig. Alles wordt gepubliceerd in coaching boeken waar de feedback van hun coach nuttig wordt.

Net als vroeger in het industriĆ«le tijdperk zou het echt helpen om schriftelijke aantekeningen te maken of je aantekeningen aan een coach te dicteren. Dat is waar het vroeger was, vooral in het industriĆ«le tijdperk waar de dingen stijf waren en mensen niet erg goed communiceerden. Daarom zou het hebben van een coach met kennis van het team of het spel echt helpen bij het organiseren van het werk en dus bij het reflecteren op de prestatie. De atleet hoeft meestal niet op de individuele probleemgebieden te worden gecoacht — zoals een persoonlijke coach met een X-factor. Dat slaat dus over op het team, de managementstijl van het team en het niveau waarop het team wordt gecoacht. Er zijn een aantal werkmodellen die alle verschillende managementstijlen en hun voor- en nadelen bestrijken.

Naar mijn mening, is het niet altijd de taak van de coach om te coachen. Uiteindelijk is het zijn taak om te motiveren en aan te moedigen. Het team weet de gestelde doelen te bereiken en het coachproces is flexibel en verhelderend. Wat een wedstrijd zal hij zijn!

Author Image
Jean Fleming